Fri marknad både på gott och ont!

30 Nov

Fri marknad både på gott och ont.

Globaliseringen går ofta hand i hand med fri handel. Det blir allt enklare att starta företag i andra länder. Detta drar ner på kostnaderna för företagen och skapar jobb på ställen det annars inte finns några på, nämligen i U-länder. Det har blivit sjukt mycket billigare att öppna ett stort företag i ett u-land på senare år och detta gynnar även landet i sig då det drar ner arbetslösheten. I och med sänkt arbetslöshet kommer pengar, och med pengar kan man sätta sina barn i skolan så dom slipper själva arbeta på fabriker. Många klagar på att bristande rättigheter till arbetarna i dom rika företagens fabriker leder till odrägliga arbetsförhållanden på I-ländernas fabriker och det har funnits rapporter om barnarbete på dessa arbetsplatser.

Barnarbete ses runt om i världen som något hemskt och det är olagligt i dom flesta länder. Men det är lätt för oss som har val och gratis skolgång att säga. Om jag personligen fick välja genom svält och bo på gatan eller slita flera timmar om dagen för att kunna överleva. Skulle jag välja det sista.

 Barnarbete har funnits i x antal tusen år också. Det är inte något nytt fenomen som dom ”onda” företagen hittat på för att göra vinst. U-länder ligger flera år bakom u-länderna så det är väldigt logiskt att dom inte har avskaffat gamla traditioner på samma sätt som i-länderna har. 

Det är också svårt att klaga på företagen om man läser på lite om ämnet. En arbetare på en, säg Nike fabrik i ett U-land kanske tjänar väldigt mycket mindre än om samma arbetare skulle jobba på en Nike fabrik i Amerika, däremot tjänar han uppemot 40% mer på denna fabrik än om han skulle ha jobbat på en inhemsk fabrik. [1]

Men som rubriken lyder är detta på gott och ont. Fri marknad gynnar många människor, både företag och individer. Men jag tycker att det allra bästa systemet är ett system likt det vi har i Sverige. En relativt fri marknad med vissa regleringar, utan regleringar kan företag bli mäktigare än hela stater och det är i min mening ganska läskigt. Om man släpper marknaden helt fri kommer det i långa loppet bli en segrare inom ett visst handelsområde.

Ta hemdatorer t ex. Microsoft har länge haft i stort sätt monopol på det området. På senare år har Apple blivit så stor att dom kan konkurrera med jätten. Men detta är fortfarande endast två stycken företag. Båda säljer fortfarande miljoner datorer i månaden så därför kan dom sätta priserna skyhögt och vi tycker det är normalt att betala tiotusentals kronor för något som kostar några få kronor att tillverka. Med statliga bidrag och statligt skydd kan man hindra enskilda företag från att sticka iväg från sina konkurrenter, köpa upp dom och skapa ett monopol på egen hand.

Jag tycker också att all form av statlig monopol borde förbjudas. Det är i stort sätt hyckleri att säga ”Ni får inte ha ensamrätt på att sälja denna vara men vi får ha det”. Ursäkten för att ha statliga monopol är för att staten säger att det skyddar oss. Det är nästan en förolämpning, dom antyder att ett helt land fullt av flera miljoner människor inte skulle kunna ta hand om sig själva. Det handlar om frihet gentemot statens kontrollbehov. Dom flesta människor är kapabla till att göra sina egna val och detta märks i länder som redan släppt sina monopol. Fri marknad på alkohol leder inte till ökad alkoholism. Fri marknad på spel leder inte till ökat spelberoende.

För att summera texten anser jag att fri marknad är en bra sak men jag tycker att staten måste reglera och hjälpa företag. Däremot är all form av monopol av ondo.  

[1] Litteratur: Johan Norberg Global rättvisa är möjlig (2001)

Av: Nils Nyholm

Advertisements

4 Responses to “Fri marknad både på gott och ont!”

 1. fredrika December 2, 2010 at 9:56 am #

  Har du en säker källa som säger att det faktiskt är så att: “Fri marknad på alkohol leder inte till ökad alkoholism. Fri marknad på spel leder inte till ökat spelberoende” ?

  • Nils December 2, 2010 at 10:12 am #

   Berusning har människor i alla tider ägnat sig åt. Man kan inte i ett fritt samhälle lagstadga bort en berusningskultur. I ett teokratiskt eller totalitärt samhälle som styrs av en diktatur skulle det gå, men inte i ett fritt samhälle. Försök till att kriminalisera alkohol har vi sett följderna av i USA. Utan det statliga kriget mot alkohol så skulle maffian i USA aldrig fått den makt den fick och har idag. Kriget mot berusning grodde alltså grunden för den organiserade brottsligheten i USA. Att t ex svenska staten har monopol på alkohol och spel är absolut inte för att skydda folket utan för dom enorma summor pengar dom drar in på skatter. Enligt IOGT-NTO dricker 90% av alla vuxna svenskar alkohol, en siffra som endast slås av Danmark. Det tyder alltså på att monopolen misslyckas något markant. Ta Frankrike som exempel där alkoholmonopol existerar. Det finns vinbodar på samma sätt som det finns ostbodar i sverige. Detta gör inte att hela frankrike går och super ner sig dagligen. Nästan alla länder i Europa har inte monopol på alkohol och har ändå mycket mindre alkoholism än Sverige. Detta borde vara bevis nog enligt mig.

 2. Nils December 2, 2010 at 10:13 am #

  Där alkoholmonopol ICKE existerar ska det stå*

 3. Fredrik Pettersson December 16, 2010 at 9:25 am #

  Hej, Nisse!

  Samtidigt är det en allmänt vedertagen sanning att om vi inte skulle haft alkoholmonopol skulle missbruksnivåerna vara högre. Jämför exempelvis Sveriges missbruks- och skrumpleverproblematik med Frankrikes eller Italiens! Hur ska vi se på avvägningen mellan frihet och skydd för individer som inte klarar av att hantera den?

  Vidare finns det starka argument mot infant industry trade som du förespråkar ovan. (det att skydda uppväxande industri från stark konkurrens.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: