EU: s jordbrukspolitik; Förhindrar u-länderna utveckling

2 Dec

EU: s jordbruksstöd kostar de europeiska skattebetalarna 600 miljarder kronor per år, vilket utgör cirka 50 procent av EU: s totala budget.

Vad går då dessa 600 miljarder kronor till? Ett förenklat svar är att majoriteten av pengarna finansierar en överproduktion av jordbruksvaror.

För att EU ska slippa kasta bort de överproducerade varorna så ger EU bidrag till bönder och företag som säljer produkterna så att de ska kunna fortsätta producera trots att det inte är ekonomiskt hållbart. Till följd av att bönderna och företagen producerar mer så kan de med hjälp av EU: s bidrag sälja sina varor billigare både inhemskt och utomlands. Eftersom de kan sänka priserna så pass mycket (med hjälp av bidragen) så kan de konkurrera ut de fattiga bönderna och företagen i u-länder. Då ska man också veta att EU: s tullar gör att bönderna och företagen i u-länderna inte har en sportslig chans att kunna konkurrera med de produkter som produceras inom EU: s tullar. EU: s tullar är nämligen 30 procent högre mot u-länderna än vad de är mot rikare länder. EU har med hjälp av sin jordbrukspolitik förstört alla chanser för u-länderna att konkurrera på den globala marknaden. De låter helt enkelt u-länder förbli u-länder.

Många verkar tro att den katastrofala jordbrukspolitiken endast är negativt för u-länderna. Detta stämmer dock inte. Vi inom EU betalar skatt för att EU ska kunna överproducera jordbruksprodukter och även fast varorna blir billigare, så betalar vi faktiskt mer än vad vi skulle om en överproduktion inte skulle ske. Få produkter gör att priserna enkelt kan skjuta i höjden då de saknar en ordentlig konkurrent. Om bidragen skulle slopas så skulle vi konsumenter tillåtas att köpa bra, billig mat i fri konkurrens.

Hur stor del av EU: s befolkning tjänar då på bidragen? Endast cirka 5.5 procent av EU: s befolkning arbetar inom jordbruk samtidigt som jordbruket endast utgör runt 2.3 procent av EU: s totala BNP. 600 miljarder kronor går alltså till 5.5 procent av EU: s befolkning som jobbar med ett område som endast utgör cirka 2.3 procent av EU: s totala BNP.[1]

Det är enligt mig helt absurt att en så stor del av EU: s budget går till att överproducera varor, som vi inte ens behöver, på en marknad som utgör en sådan liten del av EU: s BNP. En bonde kan idag tjäna miljonbelopp, trots att han går med förlust. Detta sker med hjälp av bidragen från EU.[2]

 Men finns det bara nackdelar med EU: s jordbrukspolitik? Svaret är nej. Den största fördelen är vid krissituationer (till exempel krig och naturkatastrofer) är att man redan har ett stort lager mat och länderna slipper därför vara beroende av andra länder. Å andra sidan hade EU kunnat sänka bidragen och istället lägga en del av de enorma summor pengar som går till bidraget för att bygga upp nationella matlager. Detta skulle vara positivt då EU kan lägga de pengarna som blir över på något annat område där de faktiskt behövs samtidigt som u-länderna får en chans att kunna konkurrera.

2013 kommer EU: s nya budget att börja gälla och det är möjligt att EU: s jordbrukspolitik kommer att förändras, dock lär de länderna som idag är väldigt beroende av den nuvarande jordbrukspolitiken inte vara särskilt pigga på att förändra politiken. Sverige är det landet som driver på en förändring av jordbrukspolitiken, de har dock endast stöd från ett fåtal länder. Sverige vill bland annat att bidragen till jordbruken sänks och att de pengarna istället ska gå till miljöåtgärder samt ett ökat djurskydd.[3]

Visserligen har jordbrukspolitiken genomgått ett par små förändringar, men i grund och botten är det samma politik som har gällt sedan 1950. För mig så finns det enbart två tänkbara saker att göra med jordbrukspolitiken; Förändra eller avveckla. Tänkbara åtgärder för en förändring:

 • Sänk bidragen till jordbruket och lägg istället pengarna på miljöåtgärder.
 •  Lägg en del av pengarna på att bygga upp nationella matlager som kan tillämpas vid krig och naturkatastrofer.
 • Avveckla EU: s tullar.

Med dessa åtgärder så finns det inte längre några massiva argument för de ofantligt stora bidragen. Nationella matlager gör att den farliga överproduktionen inte längre är nödvändig. Det som talar emot att EU skulle införa dessa åtgärder är endast pengahungriga bönder och länder som är rädda för att släppa fram nya länder, företag och produkter på den globala marknaden.

[1] http://www.europa.eu

[2] Norberg, Johan. Global rättvisa är möjlig (2001)

[3] http://www.dn.se/debatt/sverige-ar-padrivande-i-eus-jordbrukspolitik-1.1126054

Av: Anton Nilsson

Advertisements

3 Responses to “EU: s jordbrukspolitik; Förhindrar u-länderna utveckling”

 1. Fredrik Pettersson December 16, 2010 at 9:43 am #

  Bra post, Anton! Jag har svårt att hitta så mycket att klarlägga där. Gediget argumenterat. Det märks att du har en vass lärare!

 2. sp08a December 20, 2010 at 3:17 pm #

  Hej Anton! Som Fredrik säger, bra skrivet, men tänkte bara påpeka att EU faktiskt har slopat tullarna för de allra fattigaste länderna! Åtminstone ett steg i rätt riktning, men det förstås, hur mycket spelar det egentligen roll när EU fortfarande har möjliget att dumpa priserna även i dessa länder?

 3. Anton December 21, 2010 at 10:07 am #

  De fattiga länder som EU har slopat tullarna för är som du skriver de allra fattigaste. Dessa länder har egentligen inte särskilt mycket att exportera, det lilla som de producerar behåller de för inhemsk försäljning. Visst är det ett steg i rätt riktning. Men det är lätt att tro att fattiga u-länder endast förekommer i t.ex. Afrika. Men ett u-land som behöver slopade tullar är Brasilien. Brasilien har alla möjligheter att bli ett i-land men de tillåts inte att utvecklas på grund av EU: s tullar. Och precis som du skriver så spelar det väl kanske egentligen ingen roll då EU har kvar möjligheten att dumpa priserna i länderna man slopar tullarna mot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: