Jämförelsen mellan U och I-länders utveckling

14 Dec

För hundrafemtio år sedan låg världens största städer i mörker, på gatorna låg de människor utan jobb och utan framtidstro och den mest använda naturresursen var kol. Det fanns inga tankar på sanitet och hälsa, kolera och andra sjukdomar spreds som löpeld. En otroligt hög mängd arbetslöshet och en befolkning som var obildad där många knappt kunde läsa.

Dessa städer jag precis beskrev är en sammanfattning utav hur alla västerländska städer såg ut under den tidsperiod, New York, Paris, London till och med Stockholm. Dessa städer blomstrar nu, människor har jobb, människor är bildade och de få personer som lever på gatan har en tro på framtiden på grund utav den hjälp som finns tillgänglig. Allt detta är på grund utav att dessa länder och städer utvecklades och industrialiserade sig vilket i sin tur är på grund utav den globaliserade värld vi lever i idag.

Denna utveckling har varit en standard för alla andra länder och städer som strävar efter att dra sig ur fattigdomen. Ser man på de länder som nu är på väg upp ur fattigdomen så som Indien, Kina och Brasilien för att ta några exempel märker man nu hur deras infrastruktur ständigt förbättras och jobbmöjligheterna ständigt ökas. Kina tillexempel under år 2008 öppnade upp 2 nya kol fabriker varje vecka, en ständig ökning utav jobb som skapar fler möjligheter för människor. Detta är den industriella utvecklings modellen, på en något extrem nivå kanske men oavsett så är det denna modell som i stortsätt alla länder följt.

Det är på grund utav denna modell som man inte kan jämföra u-länderna i våran tid med i-länderna idag. Det är självklart att det kommer att vara stora klyftor mellan i och u-länderna eftersom de länder som idag är industri länder har i stort sätt 200 års försprång. Att de dock ska ta 200år för ett u-land att utveckla sig är inte nödvändigt nu i den värld vi lever i idag, vi lever i en globaliserad värld där länder hjälper andra länder och där resurserna kan verka oändliga vilket drastiskt kan öka ett lands utveckling kurva. De kommer alltså inte att ta 200 år för ett u-land att komma till den nivån att det klassas som ett i-land, det kommer kanske att ta 50 år på grund utav den teknologi som finns spridd över världen och det allmänna intresset till att investera i länders utveckling. Något som inte fanns förr i tiden. Går vi kanske 100 år bakåt i tiden så är japan landet i fokus. Med en nationalgard som fortfarande sprang runt med svärd då andra länder hade kulsprutor så är japan ett mycket bra exempel på denna snabba utveckling. Under 50år hade japan gått från svärd till kulgevär och från hyddor till hus. Man hade byggt tåg räls runt om i landet för att stärka infrastrukturen och säkra nya handels rutter. Istället för att använda det gammalmodiga häst och vagn på små grusvägar.

Det finns vissa som är emot denna modell och hävdar att landets kultur går till spillo och att det kulturella arvet försummas. Men så är det med alla ålderdomliga ting. Sådana saker blir bortglömda i en värld där saker och ting ständigt förnyas och förbättras. Det är inte konstigt, det har hänt sedan urminnes tider. Skulle det vara upp till dessa människor skulle utvecklingen stanna upp och saker som skulle kunna bidra till stora framsteg i den mänskliga utvecklingen skulle går förlorat istället.

Många kan hålla med om att detta är en utvecklings modell som inte är miljömässigt hållbar utan att det är mer en första start till att förbättra hållbarheten genom att ha den teknologi som behövs och den industri som behövs. Men som många andra också skulle hålla med om så är det den lämpligaste och snabbaste modellen för ett u-land att utveckla sig i den värld vi lever idag.

Richard Falk

Advertisements

2 Responses to “Jämförelsen mellan U och I-länders utveckling”

 1. sp08a December 20, 2010 at 3:11 pm #

  Hej Richard, jag tänkte på en del saker.

  1. Du skriver att “vi lever i en globaliserad värld där länder hjälper andra länder”. Det antyder att det vore västvärldens allra högsta prioritet att hjälpa de fattiga u-länderna, att det är en slags familjestämning över världen där vi vill se till att alla har det så bra som möjligt. Tycker du verkligen att det är så? Personligen anser jag att världspolitiken är ett enda stort spel där vi hjälper och sluter avtal med de stater vi har ett intresse för egen vinnings skull. Visst finns det frivillighetsprojekt och årliga biståndsbidrag, men de är inte tillräckliga för att hjälpa U-länderna ur misären. Visst har vi vissa möjligheter till att hjälpa U-länderna att utvecklas (men rent praktiskt försvåras det dock till följd av inre faktorer som diktarturstyre, krigsherresamhälle m.m)men det är i det stora hela rätt obetydligt. Så är den krassa sanningen, i alla fall enligt min uppfattning. Jag tror inte på det “allmänna intresset att investera i U-länders utveckling” som du skriver om. Vad skulle vi få ut av det? Tycker du att det finns några tydliga indikationer som tyder på att vi, helt osjälviskt, har velat hjälpa ett U-land att utvecklas?

  2. Du skriver om våra ändlösa resurser som drastiskt kan leda till ett uppsving i ett lands utvecklingskurva. Jag vill poängtera att få resurser är ändlösa, och den kanske viktigaste av allt, oljan, är definitivt inte det. Leder det inte snarare ner i utvecklingskurvan om fler länder gör sig beroende av oljan den dag den tar slut?

  3. Kultur som går till spillo? Vi i Sverige har kvar många traditioner fån urminnes tider, som att dansa krings midsommarstången till exempel! Bara för att ett land utvecklas måste inte sedvanor och kultur försakas! Kultur är mer än häst vs bil.

 2. sp08a December 21, 2010 at 9:29 am #

  hejsan Richard, jag har ett par funderingar som jag hoppas att du kan besvara.

  Du skriver att det kommer kanske att ta 50 år på grund utav den teknologi som finns spridd över världen, vad menar du med det?

  du skriver att Japan gick från svärd till patronladdade vapen och från hyddor till hus, hur menar du att detta gick till.

  Pontus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: