En skenattack mot personlig integritet

21 Dec

Orsaken till en allmän digital övervakning på individer i samhället är främst framställd för att försöka minska kriminaliteten och annan oreda i länder. Men samtidigt som man vill se detta som en lösning så skapar man istället ett nytt hot, ett hot mot personlig integritet och frihet, mot rättsäkerhet och mot demokratin. Den största och framförallt värsta risken med en digital övervakning av människor är att informationen kan komma i fel händer. Det finns flera exempel på sådana situationer. Det har tidigare hänt att en polis delat ut hemliga uppgifter till kriminella och att två polisanställde i Storbritannien sålt nakenbilder tagna från övervakningskameror. Internt fusk leder till att den personliga integriteten störs radikalt.

Nu är det inte bara i Storbritannien som det blir som mest aktuellt utan nu har också Sverige lagt fram ett förslag på personlig övervakning av individer i samhället. Detta kommer att bli större för Sverige än FRA lagen som var otroligt kontroversiell när lagen var i kraft. Detta kommer dessvärre att bli ett värre slag mot den personliga integriteten. I det nya lagförslaget så ska man förutom lagring av telefonsamtal även spara uppgifter om sms, mms, mejl och IP-adresser. Detta gör att den som kanske skickar runt 100 sms om dagen fungerar som en GPS-sändare för staten att utnyttja. Det komiska i det hela är att denna lag kommer att strida mot tryckfrihetslagen som är en av de fyra grundlagarna i Sverige som i alla fall delvis gör våran demokrati möjlig. I lagstadgat så skriver man ett exempel på tryckfrihetsförordningen som lyder ”Att ge ut en tidning utan att någon myndighet i förväg granskar innehållet är ett exempel på tryckfrihet.”. Detta betyder alltså att man ska kunna skicka ett sms eller mejl utan att innehållet ska få granskas av någon myndighet. [1]

Enligt mig så ger en sådan här övervakning att staten får mer makt och kan utnyttja denna övervakning för egen vinning då man genom information kan skapa makt. Om man nu tar informationen från ett antal individer i hur dem ställer sig politiskt, vad deras sexuella läggning är och även annan viktig och privat information så finns det en risk att staten kan utnyttja denna information oberoende på vad individen själv tycker om detta. Utifrån denna information så kan staten skapa en ännu större maktklyfta mellan stat och individ och blir då som ett hot mot demokratin. 

Det finns även en stor risk för människor att börja känna obehag av att de ständigt blir övervakade och det kan kanske börja kännas som om man är en fånge i sitt egna land som förövrigt är en demokrati. Inom de mänskliga rättigheternas stadgad, så innebär detta att alla har rätt till sin privata integritet och sfär. Många människor kan då känna att denna kränkts och blir det då till slut en demokrati som vi lever i?

Så finns det inget positivt med övervakning utav människor? Jo det är väl självklart att man förväntar sig något gott från det hela för annars skulle det i princip sakna syfte. Syftet är att bekämpa brottslighet och annan uppmaning till brottslighet innan de ägt rum. Men resultatet blir inte alltid som man trott. DN skriver till exempel att nära 1500 personer i Storbritannien har blivit felaktigt utpekade som brottslingar och detta kanske man inte tycker är någon större fara då detta sedan utreds och blir ställt till rätta. Men hur kul är det egentligen att man omedveten ständigt avlyssnas av staten och att de följer varenda fotsteg man tar och dessutom som möjligt oskyldig har en risk att hamna i häktet som inte är någon trevlig upplevelse precis.

Enligt mig överväger det negativa det positiva av övervakning av individer och det är inte bara ett hot mot vår personliga integritet utan det kan mycket möjligt också vara ett hot mot demokratin. [2]

Av Oscar Brun
Advertisements

2 Responses to “En skenattack mot personlig integritet”

 1. sp08a December 21, 2010 at 10:20 am #

  Folk som offentligt utrycker en oro mot den såkallade ”avdemokratiseringen” och skapandet av kontroll stater ses ofta som fanatiker. Dock blir det allt vanligare att lagförslag om just en slags “big brother” övervakning går igenom. Svepskälet är oftast för att bekämpa brottslighet/terrorism men för mig känns det som det är en form av “baiting”, dvs. auktoriteten letar efter nyckel ord som kan anknytas till brott, och därefter gör gripanden. letar man tillräckligt hårt så hittar man det man söker.

  Vad tror du om konceptet “everything you say can be used against you” när allt du säger, i oseriösa samtal, under omständigheter då du driver eller när berusad kommer registreras?

  -Max v S

 2. Imran January 11, 2011 at 7:45 am #

  “Det komiska i det hela är att denna lag kommer att strida mot tryckfrihetslagen som är en av de fyra grundlagarna i Sverige som i alla fall delvis gör våran demokrati möjlig. I lagstadgat så skriver man ett exempel på tryckfrihetsförordningen som lyder ”Att ge ut en tidning utan att någon myndighet i förväg granskar innehållet är ett exempel på tryckfrihet.”. Detta betyder alltså att man ska kunna skicka ett sms eller mejl utan att innehållet ska få granskas av någon myndighet.”

  Det som granskas är dock inte innehållet i smset, utan endast var, när och från vilket nummer det skickades ifrån. Och för den andra delen så granskar “myndigheterna” inte smsen innan dem kommer fram till mottagaren och kan nog antagligen därför inte manipulera eller sätta stopp för dessa. Jag ser därför ingen anledning till att vara orolig över att vår tryckfrihet kränks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: