Kulturimperialism

21 Dec

Magdalena Skoog

Kulturimperialism är en kritisk benämning på då en kultur i ett land delvis eller helt ersätts med ett annat land med större inflytandes kultur, då ofta USA. Kulturimperialism är vad man talar om, då man talar om hur musik, tv, reklam, film och reklam från en viss kultur har påverkat andra länders kultur. Amerikans kultur kontra lokal kultur.

http://www.ne.se/lang/kulturimperialism

Enligt många debattörer på http://flashback.org  har Amerika inte haft inflytande på västvärlden, det har däremot mellanöstern haft! Samtidigt skriver många att kulturimperialism är negativt just för att vi inte påverkas tillräckligt av mellanöstern. Om vi skulle låta mindre kulturer påverka oss och ta plats tillsammans med de större, skulle kulturimperialismen vara bättre, skrivs det.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ocksa-majoritetskulturen-kan-ga-vilse_4209769.svd

Jag finner det väldigt udda att så många tar upp mellanöstern i diskussioner om kulturimperialism. Visst är det relevant i frågan, men vad som faktiskt påverkar länder mest är trots allt Amerika – som tur är(?). I de stora frågorna, om hur man styr ett land, demokrati och utveckling har de flesta länder otroligt mycket mer att lära av USA än något land alls i mellanöstern.

” Negrerna i Sudan dör av svält, sjukdomar, kulor och bomber, inte av en avsaknad av mänskliga rättigheter.” 

I en diskussion mellan många olika parter, en del kulturimperialister, och en del som är emot. En kulturimperialist berättade om varför vi i västvärlden bör försöka påverka länder i mellanöstern. Mellanösterns länder har problem som är helt otänkbara för västvärldens länder, t ex hur människor i Sudan dör. Hade de haft samma mänskliga rättigheter som oss i väst, hade antalet döda varit otroligt mycket mindre – trots svår ekonomisk sits osv. Då tyckte andra att mänskliga rättigheter inte hade något alls med saken att göra.

” Men knip käft när araber kommer till Sverige och vägrar att anpassa sig, de utövar ju bara kulturimperialism, precis det som du förespråkar.”

Ett problem som kan uppstå i kulturimperialismen. ”vem ska ta emot vems kultur?” Jag tycker att svaret är självklart. Ett land utan grov fattigdom och svält, stening-till-döds-straff på otrogna kvinnor, och demokrati tycker jag verkar ha kommit en bit längre, än ett land som inte ens är demokratiskt. Men det råder delade åsikter om vilken kultur som är bäst.

https://www.flashback.org/t968419p3

Att diskutera hur Amerikas kultur har påverkat länder verkar på forum inte vara populärt eller ens intressant. Folk kan ta den Amerikanska kulturella spridningen för given. Musik från andra länder lyssnar vi väl sällan på. Rix fm spelar väl aldrig arabiska låtar? I somras var en dansk låt en hit i sverige! Men det är väl inte ofta man hör ens våra grannländers artister i radio? Men Amerikanska låtar har övertaget och är mycket mer populära än svensk musik – i sverige! Mer än hälften av alla serier som går på tv är Amerikanska. När man tar sig till andra länder utan att kunna deras språk möts man ofta ”halvvägs”, dvs på engelska! Vad är då negativt med detta? USA är världens ”huvudland”. Skulle USA inte vara så pass mäktigt, hade nog plats lämnats mer åt det egna landets produktioner av alla slag, men även grannländer. Just därför kanske diskussioner om mindre kulturer tar sån stor plats, för det är vad som skulle vara mer verkligt om USA inte haft sån stor makt.

Advertisements

2 Responses to “Kulturimperialism”

  1. Fredrik Pettersson December 21, 2010 at 9:59 am #

    menar du att diskussionen om andra kulturers inflytande i sverige skulle vara större om det amerikanska var mindre, men att vi nu, för det mesta, tar den amerikanska påverkan för given? Är det bra eller dåligt i så fall?

  2. sp08a December 21, 2010 at 10:12 am #

    Jag menar att hela inflytandet från mindre kulturer nog hade varit större än i dagsläget, om det amerikanska var mindre. Och jag menar som du skrev, att många nog tar den amerikanska påverkan för given, och lämnar diskussionen till vad som inte sker i nuläget – stor påverkan från t ex länder i mellanöstern. Jag tycker att det är bra att diskussioner om mindre kulturer äger rum, eftersom det är relevant. Men jag tycker att det är negativt att diskussioner om USAs inflytande verkar ha glömts bort, lagts ner och kanske känns “gamla” nu, eftersom vi fortfarande påverkas av det – trots att det inte är ett nytt fenomen längre.

    mags

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: