Wikileaks av Nils Nyholm

21 Dec

Wikileaks är enligt dom själv en internationell ickevinstdrivande organisation som gör det möjligt för människor att anonymt läcka information. Man kan själv som privatperson ta kontakt med Wikileaks och berätta saker man tycker är utav intresse. Med det sagt kommer inte att Orup vunnit tusen kronor på en trisslott komma med på deras hemsida. Däremot har Wikileaks läckt saker som t ex vad vissa högt uppsatta personer har sagt och tyckt om andra högt uppsatta personer. Bara detta behöver inte tas som negativt men Wikileaks har också offentliggjort hemlighetsklassificerade dokument om krigen i Irak och Afghanistan. Detta har gjort regeringar runt om i världen väldigt upprörda. Dom anser att hemlighetsstämplad information borde faktiskt fortsätta vara hemlig för folket.

Att regeringar borde få ha hemlighetsstämplade dokument är nog alla överens om, det kan ju vara en fråga om internationell säkerhet, frågor om terrorism och information som i värsta fall kan leda till konflikter. Det enda jobbiga i denna fråga är något som kallas yttrandefrihet. Yttrandefrihet är kort och gott friheten att tycka, tänka och säga allt som man faktiskt känner för så länge man inte hetsar någon folkgrupp. I detta fall har inte Wikileaks hetsat någon folkgrupp så det dom håller på med bryter egentligen inte mot någon lag.

Ett forum som verkligen står för yttrandefrihet är Internet just på grund av dess decentralisering. Internet är ingenmansland, en plats där du enkelt kan hitta information om precis allting du vill. Internet för mig är en symbol för den fria världen. Endast i länder där folket inte är fritt förekommer censur av Internet, i t ex diktaturer och liknande. Om en politiker inte vill att de negativa han sa om sin motståndare kommer ut i media borde han i min åsikt aldrig ha sagt dessa negativa saker från första början.

Wikileaks har blivit tvingade av regeringar att ta bort viss information som dom ansågs vara för känslig för att offentliggöras. Alltså begränsar dom yttrandefriheten till att ”ni får säga exakt vad ni vill så länge vi är okej med det”. Enligt mig så kan man inte bara stänga ner Internethemsidor för att dom inte överensstämmer med vad politiker tycker att folk ska få veta.

Det är rimligt att diskutera huruvida Wikileaks arbetsmetod är bra eller inte. Man kan anse att denna information är helt onödig att läcka. Att Wikileaks läcker information om kriget i Afghanistan och Irak som kan få situationen att eskalera till ännu mer våldsam är i mina ögon väldigt onödigt. Men om vi får en utveckling där regeringar kan demontera hemsidor som egentligen inte brutit mot någon lag utan vidare då är vi plötsligt i ett kontrollsamhälle med censur. Ett samhälle som inte kan kalla sig hundraprocentigt demokratiskt.

Speciellt eftersom vi i dagens samhälle ser mer och mer behov av övervakning från regeringens sida. Vi ser övervakningskameror överallt. Regeringar bevakar allt som vi privatpersoner gör på Internet. Dom kollar när och till vem vi ringer till och kan utan större problem också avlyssna vad vi säger till våra nära och kära. Personligen anser jag att detta är lite för mycket kontrollbehov för att jag ska känna mig bekväm. Jag vill kunna vara ute på Internet och kunna prata i mobil utan att någon övervakar mig.

Och om regeringen har full kontroll och full rätt på att bevaka sin befolkning, är det inte logiskt sätt lika mycket rätt för sin befolkning att övervaka sin regering. Det är ju just det som en demokrati i grund och botten står för. Att det är folket som har makten. Regeringen är vald av folket för folket, inte för att dom ska agera övermakt i ett kontrollsamhälle. Folket ska inte vara rädda för sin regering, regeringen ska vara rädda för folket.    

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/jonas-thente-om-wikileaks-1.1218548
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/lackande-diplomati-1.1218433

http://svtdebatt.se/2010/12/natforskare-bra-att-regeringar-forsoker-stanga-ner-wikileaks/

http://wikileaks.org/media/about.html

Advertisements

3 Responses to “Wikileaks av Nils Nyholm”

  1. Fredrik Pettersson December 21, 2010 at 10:03 am #

    precis. det är viktigt att befolkningen kan kontrollera makten – just därför kanske wikileaks är något bra? Om regeringar tvingas tänka till lite innan de övervakar i onödan och gör dumheter som inte tål dagens ljus kanske det är bra att någon avslöjar detta?

  2. Richard Falk January 10, 2011 at 11:22 am #

    Du säger att internet är en symbol för den friavärlden, men tycker du inte att det kan vara för mycket frihet på internet? Genom bara att flytta en server från ett land till ett annat så kan man lätt undgå olika länders regler och lagar. där har vi t.ex. The piratebay som exempel.

  3. Landscape Gardeners North London December 6, 2011 at 7:48 pm #

    May be the greatest read on the web.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: